⇡ Til toppen
a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

3. Samfunn og utviklingstrekk

3.5 Arbeidsledighet og sysselsetting

Arbeidsledighet

Arbeidsledigheten i Stavanger er lav og viste 1,8 prosent ved utgangen av august. Ledigheten har vært stabilt lav gjennom de siste fire månedene.

I Rogaland var arbeidsledigheten 1,6 prosent i august. Sandnes og Haugesund har høyest ledighet i fylket med 2,0 prosent. I Egersund utgjør ledigheten 1,2 prosent, Sola 1,6 prosent og Randaberg 1,3 prosent av arbeidsstyrken.

Figur 3.2 Utvikling i arbeidsledigheten for Stavanger og landet. Kilde: Nav

Arbeidsledigheten i Oslo er på 2,0 prosent i august. I Bergen er den 1,9 prosent og i Trondheim 1,2 prosent. Samlet for landet utgjorde arbeidsledigheten 1,6 prosent.

Arbeidsmarkedet preges nå av svært lav arbeidsledighet, høy sysselsetting og stor mangel på arbeidskraft. Ifølge Navs siste analyse av arbeidsmarkedet er det flere trekk som gjør at det forventes at arbeidsledigheten gradvis vil begynne å øke. Årsaker er blant annet den høye inflasjonen i Norge og andre land, og økt rentenivå som øker kostnadsnivået for både husholdninger og virksomheter. Krigen i Ukraina bidrar til å forsterke det økte kostnadsnivået. Anslaget til Nav fra rapport nr. 2 over utviklingen på arbeidsmarkedet, viser at arbeidsledigheten for landet vil bli på 1,9 prosent i 2022 og 2,0 prosent i 2023.

Behov for arbeidskraft

2021 ble et rekordår for antall utlyste stillinger i Rogaland. I år ligger det an til at rekorden blir slått med god margin. Behovet for arbeidskraft er stort, og både offentlige og private virksomheter har problemer med å finne riktig kompetanse. Behovet er størst innenfor helse, pleie og omsorg. Det er også et stort behov for arbeidskraft innenfor bygg og anlegg og ingeniør og IKT-fag. Aktivitetsnivået er høyt i flere bransjer, slik det har vært over en lengre periode. Den største utfordringen nå, ifølge Nav, er at de som er arbeidsledige ikke har kompetansen som næringslivet og det offentlige etterspør.